21 graden

Met 21 graden op de thermometer en 90% luchtvochtigheid is het vandaag echt koud te noemen. Veel kouder wordt het hier ook niet. Dus trokken we vanochtend warme kleren aan en ging ik met de oudste, met laarzen en een jas aan, naar de markt. Met dit weer droogt de was totaal niet, dus die zal er morgen ook nog wel hangen. De was hangt meestal buiten, maar als het regent improviseren we wat met wasrekjes en -lijnen in en om het huis. Hoe snel de was droogt is een goede indicator voor het weer. Met wat zon en wind is het in een paar uurtjes gebeurd en met dit weer duurt het twee dagen…

Net als in Nederland – en waar ook ter wereld – zijn mensen hier regelmatig ziek en verkouden. Dat wordt dan meestal geweten aan de ‘weersverandering’. Zelf geloof ik daar niet zo in, want het weer verandert hier voortdurend: dagen met zon en regen wisselen elkaar af. Dus als je verkouden wordt is er altíjd wel net een weersverandering geweest. Maar of het daar dan ook aan ligt? Hoewel, ik voel nu toch ook een lichte verkoudheid opkomen… Zouden ze dan toch gelijk hebben?

Wij nuchtere Hollanders slaan bij een verkoudheid slechts wat extra zakdoeken in en drinken wat meer versgeperst sinaasappelsap, lijdzaam wachtend tot het weer over is. Maar hier wordt een verkoudheid als snel ‘griep’ genoemd, helemaal als er ook nog koorst bij komt kijken. En gewoon maar wachten tot het overgaat kan écht niet, er moeten pillen geslikt worden. Vaak is dat antibiotica, ook als het helemaal niet nodig is. Wij worden er dan ook wel eens op aangekeken dat we onze kinderen, ook als ze koorts hebben, helemaal niks geven als ze ziek zijn. Maar ze worden echt vanzelf weer beter! Het zou kunnen dat het in dit klimaat en de omstandigheden waaronder veel mensen leven wat eerder nodig is om medicijnen te gebruiken bij ziekte, maar ik vind het toch altijd jammer dat mensen van hun schamele inkomen geld uitgeven aan medicijnen die wellicht helemaal niet nodig zijn.

Advertisements

One comment

  1. Ook hier krijg je tassen vol met medicijnen als je naar de dokter gaat. Onze huisdokter komt aan huis en is iets westerser gelukkig. maar schrijft ook altijd antibiotica voor, maar dat geven we alleen als we het daar ook mee eens zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: