Zindelijkheid

Als je op Internet gaat zoeken naar informatie over zindelijkheid of zindelijkheidstraining, kom je in eerste instantie tegen dat je vooral moet wachten tot je kind eraan toe is, en dat dat zeker niet het geval is voor je kind 2 jaar is. Je kind zal dan ook zindelijk worden tussen de 2 en 4 jaar oud. Maar als je wat verder kijkt, en bijvoorbeeld zoekt op ‘vroege zindelijkheidstraining’, kom je heel andere dingen tegen. Dan ontdek je dat er mensen zijn – ook wetenschappers – die ervan overtuigd zijn dat je helemaal niet hoeft te wachten tot je kind 2 jaar is. Dat doen mensen hier overigens ook niet. Al heel jong gaan de baby’s hier uit de luiers, ten minste overdag en in huis. Als ze moeten plassen worden ze snel boven een potje of de wc gehouden, of ze doen het in de tuin. Moeders weten al heel vroeg welke signalen een kind geeft voordat hij of zij ‘moet’. Zo heb ik ons buurjongetje van een maand of 8 al een hele tijd niet meer in een luier gezien en veel kinderen die duidelijk nog maar net kunnen lopen, hebben niet meer aan dan een onderbroekje. Dat kan natuurlijk ook prima, met het warme klimaat hier, en de afwezigheid van vloerbedekking of andere kwetsbare oppervlakken. Maar ook in de moderne ‘Westerse’ wereld zijn er mensen die het zo doen. Er zijn er zelfs bij die menen dat een baby vanaf de geboorte zonder luier kan, kijk hier maar eens.

Ik las zelf voor het eerst iets over (vroege) zindelijkheidstraining in ‘The Babywhisperer’ van Tracy Hogg, die overigens vorig jaar november op 44-jarige leeftijd is overleden. In het Nederlands zijn haar boeken verschenen onder de titels ‘Wat je baby vertelt’, ‘Wat je peuter vertelt’, en ‘De babyfluisteraar’. Vooral die laatste titel klinkt misschien wat vergezocht, maar ze was gewoon iemand met veel ervaring op het gebied van babies en kinderen, en een fijne eigen mening over veel dingen. Ik hou daar wel van, dus ik heb haar boek goed gelezen. Onze oudste – toen nog enig kind – was op dat moment ruim 1 jaar, volgens haar de ideale tijd om met zindelijkheidstraining te beginnen. Oud genoeg om enige controle over de blaas te hebben of althans te kunnen aanleren, en nog niet in de koppigheidsfase waar een kind in terecht komt als hij eenmaal 2 jaar oud is. Vanaf dat moment ben ik begonnen L. regelmatig op de po en de wc te zetten en na verloop van tijd lukte het hem inderdaad te plassen als hij daar zat. Ophouden ging minder goed, maar toch. Door de geboorte van zijn zusje en onze verhuizing eind vorig jaar ben ik er maar weer mee opgehouden, maar in februari van dit jaar was hij, met wat hulp van oma, in 3 weken uit de luiers. Hij was toen 2 jaar en 3 maanden. We hebben hem gewoon geen luier meer om gedaan en na een paar ongelukjes de eerste dagen ging het steeds beter. Na een dipje tijdens en na onze vakantie naar Nederland gaat het nu weer heel goed. 

Maar nu zijn zusje nog. Zij is bijna anderhalf en vindt het heel interessant als een van ons naar de wc gaat. Ze praat nog amper, maar heeft al wel haar eigen ‘woorden’ voor plas en poep. Als ze een vieze luier heeft komt ze naar me toe en maakt duidelijk dat ze verschoond wil worden. Zelf op de po of de wc zitten vindt ze ook heel interessant, al gebeurt er dan helemaal niets en blijft ze maar heel even zitten. Kortom, ze is er mee bezig. Dus, dacht ik, ik doe eens gek en waag het erop. Gisteren heb ik 3 schattige onderbroekjes voor haar gekocht en onze hulp gevraagd er nog een paar bij te maken (kan ze mooi weer wat aan verdienen) en nu loopt ze dus als we thuis zijn alleen in een onderbroek. De po staat in de kamer binnen handbereik, en ze wil er de hele tijd op zitten, maar tot nu toe ging het er allemaal naast en ben ik vooral aan het dweilen en wassen geweest. Toch ben ik heel benieuwd of dit wat gaat opleveren, of ze na verloop van tijd kan aangeven dat ze moet en er dan nog genoeg tijd is om haar op de po of wc te zetten. Onze hulp staat er gelukkig helemaal achter, zo heeft ze het tenslotte ook met haar eigen dochter gedaan. Ik verwacht niet dat ze nu in een paar weken of maanden zindelijk wordt, ik zou het al mooi vinden als ze zich meer bewust wordt van het feit dat ze plast, of moet plassen, en dan ook een link legt met de po of de wc.

Voor wie hier meer over wil weten: het artikel van Nienke Beintema is zeer goed leesbaar en informatief. Ook de site van Laurie Boucke is het bezoeken waard, met uitgebreide Nederlandstalige informatie. Vorig jaar is er ook een boek van haar verschenen: ‘Je baby op het potje: vroeg en vrolijk zindelijk’. Voor de echte fanatiekelingen is er zelfs een Yahoo-group, waar je ervaringen uit kunt wisselen met andere ouders die kleine kinderen zonder luier laten rondlopen of -kruipen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: