Pachamama jaaroverzicht

De jaarwisseling is een moment van terugblikken en vooruitkijken. Daarom bij deze het Pachamama jaaroverzicht van 2007. Zonder wijde blik op het wereldgebeuren – dat laat ik over aan professionals – maar slechts een smalle egocentrische blik op mijn eigen leven in het afgelopen jaar.

Januari

De eerste week van januari kwamen we aan in onze nieuwe woonplaats midden in de jungle, nadat we Oud&Nieuw hadden gevierd aan de kust. Onze huisraad was inmiddels al per boot en vrachtauto gearriveerd. De rest van de maand stond daarom in het teken van dozen uitpakken, het huis inrichten en uitvinden waar we onze boodschappen konden doen. Te midden van dat alles kregen we ook nog bezoek, van mijn moeder. Erg gezellig natuurlijk, en zo kon ze meteen kennismaken met ons nieuwe huis in een nieuwe, maar nog steeds tropische omgeving. Voor haar was het wel zwaar, want ze was hier nog maar nauwelijks een week, of er brak een hittegolf uit. Drie weken lang was het elke dag 37 graden en het regende bijna niet. En het gastenverblijf met airconditioning was nog in aanbouw, dus ook de nachten vielen niet mee. Ondanks dat hebben we een goede tijd gehad met elkaar en veel leuke dingen gedaan samen.

Februari

Op 6 februari vertrok moeder weer naar Nederland. Haar vlucht vertrok ‘s avonds uit de hoofdstad, waar ze ‘s ochtends al heen moest om die te kunnen halen. Een hele dag alleen in een grote, onbekende stad vond ze maar niks, dus nodigde ze mij uit om mee te gaan. En zo vloog ik ‘s ochtends heen en ‘s avonds laat weer terug. We hebben in 1 dag de hoogtepunten van de stad bekeken, lekker geluncht en ook nog gewinkeld. Verder moest er deze maand een school gevonden worden voor de oudste, en gelukkig konden we nog terecht bij de ‘peuterschool’ van de luchtmacht, een van de beste van de stad. Nadat hij ingeschreven was moest ik erop uit om zijn schoolspullen te kopen, en dan niet alleen een tas en een broodtrommel, maar een grote doos vol papier, potloden, een schaar, lijm, etc. Tenslotte nog het uniform, en we waren er helemaal klaar voor.

Maart

In maart begon het schooljaar. De eerste weken waren bedoeld om de kinderen te laten wennen aan het naar school gaan, en de schooldagen werden rustig opgebouwd. Eerst twee uurtjes met ouders erbij, daarna zonder ouders, en vervolgens elke dag een beetje langer. Vanaf half maart werden de gewone lestijden aangehouden: van 8.30 tot 13.00u. Onze oudste ging nog niet meteen elke dag naar school, twee of drie dagen per week vonden we wel even genoeg. Dankzij onze hulp Luisa kreeg ik beetje bij beetje wat meer tijd voor mezelf.

April

In april gingen we op reis. We maakten gebruik van het lange weekend van Pasen om een oud-collega van M. te bezoeken. Zij woonde en werkte in een mooi plaatsje in de Andes, op ruim 2000m hoogte. Pasen wordt daar volgens katholieke traditie uitgebreid gevierd, en daar komen veel mensen op af. Het was heerlijk om in de bergen te zijn, even uit de hitte van de jungle, in zo’n mooie stad met mooie tradities. Onze jongste werd de zaterdag voor Pasen 1 jaar, dus haar verjaardag hebben we ook daar gevierd. Als verjaardagscadeau hebben we nog een prachtig geweven vloerkleed voor haar gekocht. Eenmaal weer thuis had ik het briljante idee een weblog te beginnen en zo schreef ik op 17 april mijn eerste log. De volgende dag kregen we bezoek, van mijn zusje F. en haar vriend J.. Ze bleven ruim een week en die tijd hebben we natuurlijk gebruikt om allemaal leuke uitstapjes te doen samen (voor zover de regen het toeliet…). Het gastenverblijf was inmiddels klaar, dus daar konden zij mooi gebruik van maken.

Mei

Over mei valt niet zoveel bijzonders te vertellen. Er was een algemene staking van een paar dagen, waardoor we het huis niet uit konden, het heeft enorm veel geregend met lage temperaturen tot gevolg, en manlief moest voor het eerst sinds lange tijd weer weg voor zijn werk, en dan ook meteen ruim een week. We waren ook alvast aan het nadenken over onze vakantie naar Nederland, in juni, en maakten afspraken met mensen die we graag wilden zien.

Juni

Na een volgende staking van nog eens een paar dagen, vlogen we zaterdag 10 juni met een directe vlucht van KLM naar Nederland. Van 11 juni tot 4 juli waren we in Nederland. We logeerden bij mijn ouders en die van M., we waren een paar dagen samen op Vlieland, we zagen heel veel vrienden en familie en genoten van typisch Nederlandse dingen. Hoogtepunt was natuurlijk de trouwerij van zusje A., met haar vriendin K. Erg leuk dat we daar bij konden zijn!

Juli

Op 4 juli vertrokken we weer uit Nederland. Maar we gingen niet alleen, want schoonzusje H. reisde met ons mee, zij het met een ander vliegtuig… Na een paar dagen in de hoofdstad waren we weer terug in de jungle. Voor schoonzusje H. nog allemaal nieuw, voor ons alweer oud en vertrouwd. Eind juli kregen we weer bezoek, van twee goede vrienden van ons. Met hun erbij zat het huis dus vol, heel gezellig.

Augustus

We kwamen terug uit Nederland met koffers vol nieuwe kleren, boeken, lekker eten, etc. Heerlijk om op spaarzame vrije momenten in een goed boek te duiken en m’n hoofd even bij iets anders te hebben dan de kids of het huis. In augustus ging ik ook voor het eerst naar de sportschool, om te fitnessen. Met spierpijn tot gevolg natuurlijk. In deze tijd van het jaar regent het minder en daalt het waterniveau in de rivieren aanzienlijk, zodat er mooie strandjes ontstaan in de binnenbochten, waar we heel wat zaterdagen en zondagen hebben gezeten.

September

In september weer nieuwe uitdagingen en kansen. Zo ging de wasmachine stuk, maar werd weer gemaakt, en had ik best veel tijd om te lezen en me te verdiepen in dingen die me interesseren. En om na te denken over wat het betekent om (thuisblijf)ouder te zijn en wat ik daar zelf eigenlijk van vindt. Minder leuk was dat het met onze hulp Luisa al een tijdje minder goed bleek te gaan, en ze minder moest gaan werken om tot rust te kunnen komen.

Oktober

Oktober was een drukke maand. De terugreis naar Nederland van schoonzusje H. was oorspronkelijk gepland voor 21 oktober, en de week daaraan voorafgaand zijn we daarom nog met elkaar op reis geweest, naar Cusco, Machu Picchu en het Titicacameer. Een vakantie vraagt natuurlijk altijd enige voorbereiding, en in dit geval moest er nog meer gebeuren voor vertrek, want de 3e verjaardag van de oudste viel precies op de dag na onze thuiskomst. Vervolgens was daar nog zijn feestje op school, een paar dagen later. Een heel georganiseer dus, maar de feestjes én de vakantie waren zeer geslaagd.

November

In november hebben we een paar nieuwe vrienden gemaakt. Een buurmeisje van 19 en haar iets oudere vriend kwamen een paar keer langs en waren al snel dikke maatjes met onze kids. Ook haar neefje van 9 kwam vaak even spelen en is nu kind aan huis is. Hoewel hij een stuk ouder is dan onze oudste, kunnen ze leuk samen spelen. Door deze buren werden we ook uitgenodigd mee naar de kerk te gaan. Zo ontmoetten we ook de Amerikaanse dominee en zijn vrouw en twee kinderen. Ook met hen hebben we nu nog regelmatig contact en zondagochtend zijn we vaak in de kerk te vinden. Minder leuk was dat ik last had van een niet-aflatende hoest, met daarbij pijn in m’n ribbenkast, waarvoor ik uiteindelijk naar de dokter ben gegaan. Na een hele lading pillen en een injectie in m’n bil, lijkt het dan nu toch over te zijn. Tenslotte heb ik nog op feestelijke wijze stilgestaan bij mijn 29e verjaardag.

December

December begon natuurlijk met het vieren van Sinterklaas, bij ons thuis en bij Kinderhuis Arco Iris. Leuk om een Hollandse traditie in de hitte van de jungle in stand te houden. Kort na Sinterklaas eindigde het schooljaar van de oudste en even later ging onze hulp op vakantie. De week van Kerst, tot en met 1 januari, had M
. vrij, en gingen we op vakantie naar de kust, waar we heerlijk hebben genoten van zon, zee en strand.

En zo eindigde 2007. Dit nieuwe jaar 2008 zit ongetwijfeld weer vol verrassingen en nieuwe uitdagingen – daarvan hoop ik hier regelmatig verslag te doen. Rest mij nog alle lezers een gelukkig en gezond Nieuw Jaar te wensen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: