Veranderingen

De eerste verrassing van 2008 is dat we tóch weer gaan verhuizen. Terug naar Tarapoto, waar we net een jaar geleden vandaan zijn gekomen. Het zat er al aan te komen, maar het was heel lang nog onduidelijk of en wanneer (en waarheen) we dan zouden verhuizen. Nu zijn er dus wat knopen doorgehakt en is het besluit gevallen. We gaan naar Tarapoto, daar blijven we dan tot eind 2009 (is de bedoeling). En omdat het hier nu echt ophoudt qua werk, willen we ook zo snel mogelijk verhuizen, als het even kan in maart al. Het schooljaar gaat straks ook alweer beginnen, dus wat dat betreft is het ook beter om maar meteen te verhuizen, zodat de kids niet alteveel missen van dit schooljaar. Ze zijn zelfs al ingeschreven bij een schooltje in Tarapoto, met de mooie naam ‘El Arbolito Mágico’ (het magische boompje). Van een goed katholieke school gaan we dus nu de ‘alternatieve’  richting op. Maar het leuke aan deze peuter/kleuterschool is dat er veel aandacht is voor natuur en leefomgeving, voor creativiteit en voor ieder kind persoonlijk. En wat mij betreft is alles wat ‘anders’ is dan het reguliere onderwijs hier al beter, want hier gaan kinderen vanaf 3 jaar al echt naar school en moeten ze al best veel leren (inclusief huiswerk). Al moet natuurlijk nog uit ervaring blijken of deze school nu écht zoveel anders is. Rossana, de vrouw die de school begonnen is, wil dit jaar bovendien gaan werken volgens de Montessori methode. Veel weet ik er nog niet vanaf, maar het houdt onder andere in dat kinderen per dag zelf mogen kiezen waar ze mee bezig willen zijn, waar dan in kleine groepjes aan wordt gewerkt. Dit vanuit het idee dat kinderen het beste leren als ze ergens echt open voor staan. En er zitten altijd 3 leeftijdsgroepen bij elkaar, dus het zou best kunnen dat onze kinderen bij elkaar in de klas komen. Ik vind het allemaal wel interessant, en ik ben benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken.   

Maar goed, we zijn natuurlijk nog nergens, we moeten eerst een huis vinden – ‘ons’ huis in Tarapoto staat nog  leeg, dus misschien wordt dat het wel -, dan de hele verhuizing nog regelen en ons weer opnieuw installeren. Voordeel is dat we de stad al kennen, dus dat het niet allemaal nieuw is. En vergeleken met de drukte en de hitte hier, zal het ook wel weer een hele verademing zijn om in het relatief rustige en niet zo warme Tarapoto te wonen. En zo zijn er nog wel meer voordelen te noemen (zoals dat ze er heerlijke chocola maken). Maar we zullen het hier ook missen, om allerlei redenen. Mensen die we hier hebben leren kennen, de speciale ervaring van het wonen in de jungle, de seizoenen die worden gemarkeerd door het rijzen en dalen van de rivieren, de drukte en bedrijvigheid van de stad, en het feit dat het hier echt noooit koud is (nou ja, niet veel kouder dan 25 graden).

De komende tijd zal de verhuizing ons dus wel bezig houden, naast alle dagelijkse dingen. Om nog even goed gebruik te maken van het toch redelijk uitgebreide winkelaanbod in deze stad, wil ik binnenkort ook nog flink gaan ‘shoppen’. Onze jongste is uit zo ongeveer al haar kleren gegroeid en ik kan zelf ook wel wat nieuws gebruiken. Ik heb er nu al zin in!

Advertisements

One comment

  1. Friek · · Reply

    Wat een verrassing!! Je klinkt er nogal nuchter over, maar is het niet heel raar om na ruim een jaar in Iquitos dat weer achter te laten en ‘terug naar af’ te gaan? Lijkt mij wel vreemd, een beetje onwerkelijk. Heel veel succes met het vinden van een huis en het regelen van de verhuizing enzo. Gaan alle spullen weer met de boot neem ik aan? Succes ermee in elk geval,

    Liefs,
    Friek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: