Wafels

JuaneVandaag was een vrije dag, vanwege het grootste feest van de Peraanse Selva: San Juan. Ik neem aan dat dit de ‘naamdag’ van Johannes is, volgens de Rooms-Katholieke kalender, maar hier is het helemaal vermengd met traditionele gebruiken. Wie een beetje bijbels onderlegd is, weet dat Johannes stierf omdat de dochter van de vrouw van Koning Herodes tijdens een feest haar man om het hoofd van Johannes vroeg. Hij kon dat toen niet weigeren, dus werd haar inderdaad – op een dienblad – zijn hoofd gebracht (zie Matthexfcs 14 en Marcus 6). Een gruwelijke gebeurtenis natuurlijk, die hier op enigszins vreemde wijze wordt herdacht. Een van de traditionele gerechten hier is namelijk de Juane, een mix van gekookte rijst en kruiden, ei en boter, plus een stukje kip, gekookt ei en een olijf. Dit wordt als een pakketje samengebonden in de grote bladeren van de Bijao, waarna het verder gekookt wordt in een pan met water. Met een beetje fantasie lijkt die pakketje op een hoofd, vandaar de naam Juane, vanwege het hoofd van Johannes dus. De dag vóór San Juan is iedereen druk bezig met het klaarmaken van de Juanes en in aanloop naar het feest stijgen de prijzen van de ingrediënten aanzienlijk. Op de feestdag zelf worden de Juanes meegenomen naar een plek aan de rivier, waar deze vervolgens genuttigd worden. Heel makkelijk, je hoeft geen bord en bestek mee te nemen, want het blad waarin het zit dient als bord en je kan het goed met je handen eten. Veel mensen gaan op deze dag naar een van de dorpen rondom de stad, waar vaak ook optredens zijn van bekende bands. Groot feest dus! Ik denk dat er niet veel mensen zijn die hierbij nog stilstaan bij de dood van Johannes…

Wij bleven vandaag rustig thuis, we hadden maandag al een voorproefje genomen door met de kinderen van school op een rustig plekje aan de rivier een Juane te eten. Om toch nog iets traditioneels te doen, heb ik me vandaag aan een Belgische traditie gewaagd: het bakken van wafels. We hebben namelijk een prachtig mooi ouderwets wafelijzer c.q. tosti-apparaat, voor gebruik op het gasstel. Tosti’s bakken deden we al, maar aan wafels had ik me nog niet gewaagd. In mijn – ooit op de rommelmarkt op de kop getikte – kookboek (of beter, bakboek) Bakken met plezier van Netty Engels-Geurts vond ik zowaar 3 recepten voor wafels: ‘eenvoudige’, ‘harde’ en ‘zachte’. Ik besloot maar met de eenvoudige te beginnen. Het lukte zowaar aardig, en het was best lekker ook nog, maar het leek nog niet zo op die heerlijke échte Belgische wafels. Maar gelukkig is er internet, ook in België, en zo kwam ik op dit recept van Mme Zsazsa. Nog niet geprobeerd, maar de recencies zijn goed, en de herkomst van het recept helemaal, dus het staat voor de volgende keer op het programma.

Advertisements

One comment

 1. Friek · · Reply

  Ha zus,
  Weer een leuk verhaal van een jungle-moeder. Het klinkt wel alsof het allemaal goed gaat daar. Kan het zijn dat we toen we vorig jaar bij jullie waren ook zoiets als een Juane hebben gegeten? Het zag er wel zo uit en het was heel lekker.
  Nog een paar dagen voor het hoge bezoek arriveert. Al zin in?
  Gr,
  Friek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: