Het Pachamama Jaaroverzicht 2008

Er is weer een jaar voorbij – tijd voor het Pachamama jaaroverzicht! Ik vermoed dat ik dit vooral voor mezelf schrijf, maar wie zin heeft om mee te lezen: ga je gang!

Januari

In januari woonden we nog in Iquitos. Maar ik kreeg de kans om een reisje te maken naar Tarapoto, samen met M., waarbij we de kinderen achterlieten bij onze hulp Luisa. Dat was een mooie onderbreking van het gewone dagelijkse leven, en een prachtige reis met de boot.

Februari

In februari werd het duidelijk dat we toch weer zouden gaan verhuizen, en wel terug naar Tarapoto. Dat was even slikken, alwéér een verhuizing, maar bij nader inzien ook wel fijn om terug te gaan naar het koelere en mooie Tarapoto. Verder werd ik in februari getroffen door aanvallen van heftige jeuk, wat pas na onderzoek in Nederland schurft (!) bleek te zijn. Met het juiste middel was ik er toen gelukkig weer snel vanaf.

Maart

De maanden januari en februari waren vakantiemaanden, in maart zouden Leon en Malou allebei (weer) naar school gaan. Maar vanwege de verhuizing die gepland was voor begin april, zouden ze pas in april, in Tarapoto, naar school gaan. Dat betekende dus nóg een maand vakantie. Ik was het 'wachten' zat en boekte een retourtje Amsterdam voor mij en de kinderen, M. alleen achterlatend in Iquitos. Voor mij was het heerlijk, weer even in Nederland, en Leon en Malou genoten ook. Voor M. betekende het dat hij de verhuizing helemaal alleen moest doen. Nou ja, we liepen in elk geval niet in de weg!

April

Op de laatste dag van maart landden we weer in Lima, waar M. ook al was. De volgende dag vlogen we door naar Tarapoto, onze nieuwe woonplaats. Daar verbleven we nog een paar dagen in een hotel, tot onze spullen aankwamen met de boot uit Iquitos. Toen de spullen er eenmaal waren, trokken we in ons huis en zetten we alles terug op de plek waar het ooit al gestaan had. Helaas zou het nog twee maanden duren voor er internet was, het internetcafé bij ons om de hoek had een goede klant aan mij! Op maandag 7 april vierden we de 2e verjaardag van Malou, wat ook meteen de eerste schooldag was voor Leon en Malou, op hun nieuwe school. Verder was het een maand van een hoop klusjes en geregel, wat nu eenmaal bij een verhuizing komt kijken.

Mei

Van mei kan ik me niet zoveel bijzonders herinneren eigenlijk. We waren bezig te wennen aan de nieuwe omgeving en het nieuwe ritme van elke ochtend de kids naar school brengen – en we zaten nog steeds zonder internet, tot bijna de laatste dag van mei. Wat heerlijk om dan ineens weer internet thuis te hebben, wat een luxe! Inmiddels een bijna onmisbare luxe voor ons verwende westerlingen…

Juni

Juni was de maand van de feestjes. Ons was de eer te beurt gevallen padrinos te zijn van de bruiloft van Jhony en Silvia, onze buren. Het feest werd gehouden in onze tuin en op onze veranda. Een hele happening, en het werd een mooie avond. Verder vierden we nog de verjaardag van M. en was er in verband met vaderdag een klein feestje op school.

Juli

In juli kregen we bezoek, voor het eerst sinds we weer in Tarapoto wonen. Broertje L. en (aanstaand) schoonzusje T. kwamen een paar weken bij ons logeren. Heel gezellig natuurlijk en meteen een mooie aanleiding om allerlei dingen te ondernemen en de omgeving van Tarapoto met elkaar te verkennen. En ze waren nog maar net vertrokken, of de volgende bezoekers stonden alweer klaar om de logeerkamer in gebruik te nemen: de Schoonouders! Leon en Malou hadden net twee weken vakantie, dus volop tijd om van elkaars gezelschap te genieten en leuke dingen samen te doen.

Augustus

De eerste twee weken van augustus waren de Schoonouders nog bij ons en maakten we onder andere een reis met de boot naar Iquitos. Een prachtige reis van drie dagen over de rivier, heel leuk om dat met elkaar te doen! In Iquitos bezochten we oude bekenden en lieten we de Schoonouders zien waar hun zoon ruim een jaar en hun dochter 5 maanden heeft gewoond. We lieten de Schoonouders alleen achter in Iquitos en gingen zelf weer terug naar huis. Vervolgens vertrok M. voor een reis van ruim twee weken naar Midden Amerika en België/Nederland en zat ik opeens alleen met de kids thuis. We redden ons prima met elkaar, maar het was wel een beetje saai…

September

Begin september hadden we nog een paar dagen gezelschap, dit keer van Loes en Dick. Het was weer erg gezellig! En we keken alvast vooruit naar oktober, naar onze reis naar Nederland. Hoewel we het reizen inmiddels al aardig onder de knie hebben en de koffers in een mum van tijd ingepakt zijn, vergt het toch altijd enige voorbereiding als je zolang van huis gaat. Afspraken maken met mensen die we willen bezoeken, een soort van planning maken, vakantie boeken, hier alles netjes achterlaten, etc. Wel leuk, want je krijgt er meteen de reiskriebels van!

Oktober

Vrijwel de hele maand oktober waren we in Nederland. We genoten van de herfst en van alle mensen die we weer zagen. Leon vierde zijn 4e verjaardag en werd enorm verwend met allemaal mooie cadeaus. Ook de trouwerij waar we speciaal voor gekomen waren was erg leuk!

November

Weer terug in Tarapoto – toch altijd fijn om weer thuis te komen. En lekker warm natuurlijk! Helaas kreeg ik last van een flinke oogonsteking, waar ik een week ziek van was. Gelukkig was het vlak voor mijn verjaardag weer over, waardoor ik met droge ogen kon vieren dat ik 30 jaar geworden was.

December

December is nog maar net voorbij, en net als bijna overal ter wereld, de maand van Kerst – en voor ons Nederlanders ook van Sinterklaas. Voor het Sinterklaasfeest hadden we een heel aantal kinderen uitgenodigd, waar ik een hele berg cadeautjes voor moest kopen. Daar was ik alleen al een week druk mee. Behalve Sinterklaas (die we overigens nooit écht gezien hebben), kwam ook broertje L. ons weer met een bezoek vereren, aan het eind van zijn stageperiode in Bolivia. Hij vertrok na een week weer en ik werd wederom getroffen door een oogontsteking. Gelukkig iets minder erg deze keer, en slechts aan 1 oog. We vierden Kerst samen met onze buren Silvia en Jhony, en met Armando, een vriend van ons die gezelschap zocht op Kerstavond. Het was een erg gezellige avond, met heerlijk eten – waarvoor we dan ook bijna de hele dag in de keuken hadden gestaan. De zondag na Kerst vertrokken we met onze Suzuki Vitara 4WD voor een weekje vakantie naar Chachapoyas, een stadje in de Peruaanse Andes. Het was een mooie reis en de auto heeft het goed gehouden. Kijk hier voor een uitgebreid verslag (met foto's), binnenkort.

En zo is er weer een jaar voorbij gegaan. Het was een mooi en – in mijn beleving – rustig jaar, ondanks een verhuizing en twee reizen naar Nederland. We zijn blijkbaar wel wat gewend inmiddels. Het leven in Peru is voor ons inmiddels 'gewoon' geworden, maar aan de andere kant nog wel bijzonder genoeg om daarvan te kunnen genieten. Wat het komende jaar ons zal brengen is weer een verrassing. Het contract van M. loopt eind dit jaar af, en met opgespaarde vakantiedagen erbij kan het zo zijn dat we voor het eind van dit jaar Peru weer zullen verlaten. Tenzij het contract weer verlengd wordt of het op een andere manier mogelijk is hier door te gaan. En anders… terug naar Nederland? Naar een ander Buitenland? In de loop van dit jaar hopen we hier meer duidelijkheid over te krijgen. Spannend blijft het in elk geval wel!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: