Stapje voor stapje op weg naar werk…

Nee, het gaat allemaal niet zo snel, maar het lijkt er nu toch op dat ik als vrijwilliger aan de slag kan bij Soluciones Practicas – ITDG. Er is nu net een nieuw project van start gegaan waar ik aan mee zou kunnen werken. Het project richt zich op jongeren (15-29 jr.) die in de cacao-teelt werken (meestal op het land van hun ouders) en daar verder in willen komen. De jongeren die deelnemen aan het project krijgen een opleiding aangeboden waarin ze alles leren over de (biologische) teelt van cacao én over de ‘marketing’ van hun product. Het uiteindelijke doel is dat ze lid kunnen worden van de boerencoxf6peratie, waardoor ze hun cacao voor een betere prijs en onder betere voorwaarden kunnen verkopen. De cacao uit deze regio is van erg goede kwaliteit, wordt grotendeels fair trade en biologisch geproduceerde en geëxporteerd naar o.a. België en Zwitserland. De vraag naar deze cacao is groot, dus er zitten echt wel kansen in dit project. Maar natuurlijk ook een hoop uitdagingen. De jongeren komen uit afgelegen, kleine dorpen (zonder waterleiding en electriciteit), hebben vaak alleen de basisschool afgemaakt, of (een deel van) de middelbare school en er is bijna geen werk voor ze. De opleiding die ze krijgen is heel praktisch en ook daarna worden ze begeleid in het proces van lid worden van de boerencoxf6peratie en de verkoop van hun cacao. Het is ook de bedoeling de opleiding (die in opdracht van Soluciones Practicas ontwikkeld is) uiteindelijk een échte opleiding wordt, verbonden aan een lokaal opleidingsinstituut (ongeveer MBO-niveau).

Het is nog niet helemaal duidelijk wat hierin mijn rol zal worden. Ik vind zelf het praktische opleidingsgedeelte over de cacao-teelt het meest interessant, maar de opleiding wordt op verschillende (afgelegen) locaties gegeven door daarvoor aangenomen docenten, dus daarvan kan ik hooguit een paar lessen meemaken. De lokale directeur van Soluciones Practicas heeft het behoorlijk druk met dit project en hij ziet het wel zitten dat ik hem help met allerlei dingen. Maar voordat ik ‘officieel’ wordt aangenomen, moet het wel duidelijk zijn wát dat dan zal zijn. Hij stelde voor om te beginnen met wat veldbezoeken (dat wilde ik zelf ook), zodat ik in elk geval weet waar het project over gaat en dat ik ook de jongeren die aan het project deelnemen een beetje leer kennen.

Wat nu eerst nog moet gebeuren is dat ik me officieel ‘presenteer’ aan de leiding van het project in Lima, door middel van een sollicitatiebrief, met daarbij bewijzen dat ik verzekerd ben, een visum heb, etc. Daar ga ik dus nu eerst maar aan werken, en als ik dan aangenomen ben, hopelijk snel het eerste veldbezoek!

Advertisements

2 comments

 1. Friek · · Reply

  Ha grote zus,

  Goed zeg, dat je zo bezig bent met het vinden van werk. Klinkt heel leuk en interessant allemaal; volgens mij kun jij daar best wat in betekenen als ik dat allemaal zo hoor. Succes met de verdere formaliteiten en hopelijk wordt dit het begin van een bliksemcarrière in de Peruaanse landbouw-sector!

  Liefs en groetjes van je zusje.

 2. Papa Veen · · Reply

  Martine, dit klinkt goed. Heel concreet. Jij bent een specialist, maar het lijkt me heel goed, en boeiend, om praktisch te beginnen.
  Nog even een vakterm, ik kan het niet laten: ‘competence learning’ – daarbij ontwikkel je min of meer complexe beroepsgerichte taken, waarin 3 zaken gecombineerd zijn: kennis, vaardigheden, attitude. Op die punten zet je je doelen en beoordeel je ook. Ik geloof in deze benadering. Met ‘complex’ bedoel ik niet ‘ingewikkeld’, maar ‘uitdagend’, iets wat triggert op de 3 punten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: