Op rantsoen

Tarapoto is op rantsoen. De stad is aan twee kanten ingesloten door wegblokkades van de Indigenas, vanwege de protesten waar ik eerder ook over schreef. Het is dus nog niet afgelopen.

Tarapoto ligt ten oosten van de kust (waar o.a. Lima ligt) en de Andes, en ten westen van het Amazoneregenwoud (waar Iquitos ligt). De weg tussen Lima en Tarapoto is ongeveer halverwege geblokkeerd en de weg die aansluit op de rivier naar Iquitos is ook dicht. Dit zorgt er o.a. voor dat er weinig tot geen aanvoer is van brandstof. Zowel in Iquitos als bij de kust zijn olieraffinaderijen, maar die liggen dus voorbij de blokkades. Inmiddels is er al bijna geen diesel meer te krijgen en ook de benzine wordt schaars. Volgens de lokale krant is er ook geen gas meer om de gasflessen te vullen waar mensen hier op koken (wij ook trouwens). De electriciteit van Tarapoto is deels afkomstig van een waterkrachtcentrale, maar het merendeel wordt verkregen uit de verbranding van een restproduct van de olieraffinadrijen (Residu nr. 6). Dat is nu ook schaars, en daarom is de stad ook wat electriciteit betreft op rantsoen. Sinds een paar dagen gaat de straatverlichting al niet meer aan ‘s nachts en als het zo doorgaat is er straks alleen maar electriciteit beschikbaar voor ziekenhuizen en het waterleidingbedrijf.

Mocht het zover komen, dan hebben wij onze olielampen gevuld. En hoe was het ook alweer, 9 maanden na een stroomstoring…? De auto heb ik gisteren nog helemaal volgetankt, dus daar kunnen we nog wel even mee vooruit, en de gasfles zit ook nog zo goed als vol. Wij redden ons wel.

Advertisements

One comment

  1. Geertje · · Reply

    Spannend lijkt me dat, zeg! Ik hoop dat je stroom blijft houden, anders kun je ons ook niet meer op de hoogte houden…
    Niet dat dat het belangrijste is, het lijkt me zowiezo moeilijk als je over allerlei zaken moet gaan nadenken, die je eigenlijk gewoon bent gaan vinden. Ik hoop dat de blokkades snel weer opgeheven worden.
    Sterkte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: