Wurgslang

In de categorie 'Natuurvondsten' vandaag een hele bijzondere. Onze onvolprezen huishoudelijke hulp was vanmiddag haar werk aan het doen en wilde even een paar laarzen opbergen in het schuurtje. Zij deed daartoe de voordeur open en zag tot haar schrik en verbazing dit:

01. Boa met vogel in wurggreep
Als je je nou afvraagt: 'wat zie ik hier?' – dat vroegen wij ons ook af. Het was ons wel meteen duidelijk dat het om een slang en een vogel ging, maar hoe zit dit precies? De slang (een kleine Boa constrictor) heeft de vogel (een Sui Sui of Thraupis episcopus) in wurggreep én al gedeeltelijk naar binnen gewerkt. Hij was daar blijkbaar zeer geconcentreerd mee bezig, want hij reageerde niet op onze aanwezigheid. Pas toen we hem met een stok een por gaven reageerde hij door de vogel los te laten en weer langzaam uit te spugen. Hieronder zie je de slang en zijn prooi:

02. Boa laat vogel gaan 

We besloten de slang niet te doden - aangezien een wurgslang niet giftig is – maar hem te vangen en een plekje voor hem te zoeken in een dierenopvangcentrum of bij een reptielenexpert. Onze dappere werkman durfde de Boa wel op te pakken en liet ons even de dreigende bek zien:

Boa in het nauw 
We hebben de slang in een doos gedaan en die goed dichtgetaped, in afwachting van een betere plek voor dit beest wat wel 12 meter lang kan worden. Nu maar hopen dat 'ie vannacht niet ontsnapt…

Van de vogel is inmiddels niet veel meer over dan een paar veertjes. We hadden hem buiten laten liggen en blijkbaar is er een kat (of ander dier?) langsgekomen die daar een lekker hapje in zag. 

Allemaal goed en wel, maar dit is natuurlijk heel eng, Boa's in de tuin! We schrokken er ook wel een beetje van, want je vraagt je meteen af of er dan nog meer zijn en waar deze zich al die tijd verborgen heeft gehouden. Toch vond ik het ook wel heel gaaf om te zien: een Boa die een vogel wurgt en verslindt. Dat zie je normaal alleen in natuurdocumentaires. Ik vraag me alleen af hoe het de Boa ooit gelukt is de Sui Sui (spreek uit soe-ie soe-ie) te vangen. Deze mooie blauwe vogeltjes zien we hier regelmatig in de tuin, maar zoals alle vogels zijn ze snel en alert. Bovendien zitten deze vogels meestal in bomen, niet op de grond. Zou de slang ook in een boom gezeten hebben, daar de vogel hebben gevangen, en er vervolgens uit zijn gevallen?

Advertisements

2 comments

  1. Wow, wat interessant zeg! Je maakt nog eens wat mee daar in Peru!

  2. Hey Martine, ik zag in een andere blogje van je dat je weer een poging hebt ondernomen tot compostering! Tof. Hier doen ze veel met wormen, dat schijnt goed te werken, misschien ook wat voor jou. De wormen die ze hier gebruiken zijn African Nightcrawlers, ik weet niet of ze die daar ook verkopen, misschien als aas voor vissen oid? Het schijnt dat als je maar genoeg lekker eten aan ze geeft, ze niet ontsnappen maar zich juist vermeerderen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: