Leven en leren (1)

“De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God. Mattexfcs 4:4

Abraham Maslow gaf de menselijke behoeften in 1943 weer in de vorm van een pyramide. Aan de basis van die pyramide staan de lichamelijke, fysieke behoeften, zoals eten en drinken, maar ook lichaamsbeweging en slaap of rust. De volgende laag van de pyramide is de behoefte aan lichamelijke veiligheid en zekerheid. Daaraan wordt voldaan door huisvesting, het leven in sociale verbanden en door werk en inkomen. Daarna volgt de behoefte aan saamhorigheid, liefde en vriendschap en tenslotte de behoefte aan waardering en erkenning. Pas als aan deze fundamentele behoeften is voldaan kan een mens komen tot zelf-ontplooing, persoonlijke groei en ontwikkeling, de top van de pyramide.

Volgens mij had Maslow het helemaal mis. De behoeften die hij noemt heeft ieder mens, maar er is meer. En ik denk zeker niet dat je deze behoeften zou moeten ordenen in de vorm van een pyramide.

Jezus zei: "Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden." Mattexfcs 6:31-33 

Dit lijkt meer op een omgekeerde pyramide! Zou religie of spiritualiteit bij Maslow niet in de top van de pyramide gestaan hebben, onder de noemer van zelfontplooing? Jezus draait het om – zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen (die je wel heel hard nodig hebt om te kunnen leven!) je erbij gegeven worden.

Ons leven is geworteld in God, in zijn koninkrijk. Hij kent al onze behoeften en weet wat we nodig hebben. Maar het begint bij Hem.

‘Ik ben het brood dat leven geeft,’ zei Jezus. ‘Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst hebben.' Joh. 6:35

'Gelukkig de mens…' zegt Psalm 1, 'die vreugde vindt in de wet van de HEER'. 'Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water.'

Een gelukkig mens is als een boom. Een boom die wortelt in de aarde van Gods koninkrijk en drinkt uit de Bron van leven. En dan mogen we een vol en rijk leven leiden – en vrucht dragen. Met alle menselijke behoeften waarmee we gemaakt zijn.

[Hierover meer in deel 2 - binnenkort] 

Advertisements

One comment

 1. mama Veen · · Reply

  Lieve Martine,

  Dank je wel voor je overpeinzingen bij wat nu werkelijk belangrijk is in het leven.
  Het geeft mij inspiratie om morgen voor de kinderen van 9 en 10 jaar iets te zeggen over een volwassen thema n.l. het huwelijk.
  Daar gaat morgenmiddag de ‘leerdienst’ over.
  een fijne zondag,

  mam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: