Expeditie

Vandaag is M. samen met 3 collega's vertrokken naar een ver weg gelegen dorpje, beter bekend als het dorp van Asterix en Obelix, maar dan de Amazone versie. Hoewel het hier hemelsbreed maar 85 kilometer vandaan ligt, is het toch een reis van ruim 2 dagen. Vanavond zijn ze per auto vertrokken naar een dorpje aan de rivier, zo'n twee uur rijden hier vandaan. Morgenochtend gaan ze dan met de speedboot de rivier af om vervolgens bij de monding van een kleinere rivier over te stappen op een kleiner motorbootje. Daarmee varen ze een heel stuk stroomopwaarts, tot ze bij een nog kleinere rivier komen. Het water staat daar waarschijnlijk erg laag, omdat het in de hele regio erg weinig geregend heeft de laatste tijd. Ze zullen dus niet door kunnen varen tot de eindbestemming, maar moeten bij een eerder dorp al aanleggen en dan de volgende dag verder lopen. Lopen dus. Door de jungle. Ongerept regenwoud. Vol muggen, slangen, spinnen en andere narigheid. Dit is ontwikkelingswerk old style.

Ze gaan wel goed voorbereid op pad. Er gaat allerlei apparatuur mee, inclusief GPS en zelfs een anti-serum voor het geval ze zouden worden gebeten door een giftige slang. Daarvoor moeten ze dan wel eerst 'even' een infuus aanleggen, maar dat terzijde. Laten we hopen dat het zo ver niet zal komen.

Het doel van dit alles is om een begin te maken met een project waarvoor dit dorpje is uitverkoren. Het is dit dorp geworden om twee redenen: het ligt zo afgelegen dat er nooit electriciteit aangelegd zal worden en het is zeer goed georganiseerd – dit laatste in tegenstelling tot veel andere dorpen. Het is nu de bedoeling om de inwoners van dit dorp toch aan electriciteit te helpen en wel door middel van biogas installaties. Dat wil zeggen dat er van koemest en organisch afval gas wordt gemaakt in een vergister en dan… heb je dus gas. Hoe je dan van gas naar electriciteit komt is me even ontschoten, of misschien zit ik er nu naast – toch nog maar eens even navragen ;-). Hoe dan ook, het is een proefproject, dus als het in dit dorp goed loopt kan het ook in andere, vergelijkbare, dorpen toegepast worden.

Al met al heel interessant en nuttig, maar vrouw en kinderen blijven dus eenzaam en alleen achter in de grote stad. Volgende week dinsdag komt M. pas weer terug. En ondertussen wordt er nog traag maar gestaag doorgewerkt aan ons dak. De ene kant van het huis is nu bijna klaar, dus is straks de andere kant aan de beurt. Dat is de kant van onze slaapkamer, en moet ik straks een andere plek vinden om ons bed neer te zetten (slapen onder een dak waar aan gewerkt wordt is niet haalbaar gebleken wegens risico op lekkage en vallend gruis). In de woonkamer misschien maar? Ach, er zijn hier genoeg mensen die met een hele familie in 1 kamer wonen, dus dan moeten wij ons toch ook kunnen redden…

Een beetje spannend is het toch wel. Bid voor ons dat het allemaal goed mag gaan!

Advertisements

One comment

  1. Sterkte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: