Leven en leren (3)

Na enige vertraging nu dan toch deel 3 van deze serie. In deel 1 en 2 schreef ik over wat een mens nodig heeft voor een vol en rijk leven. Nu wil ik kijken wat dat betekent voor onze kinderen. Ofwel, wat heeft een kínd nodig?

Bij de behoeften van een kind denk je al snel aan fysieke en emotionele behoeften. Een kind moet eten, drinken, slapen, heeft aandacht nodig, wil geknuffeld worden, etc. Als ouder ben je voortdurend bezig je kind te voorzien in deze behoeften, het kan tenslotte nog niet voor zichzelf zorgen.

Maar dat is niet alles. Een kind is, net als een volwassene, een denkend en lerend wezen. Kinderen leren in hun eerste levensjaren ontzettend veel. Allerlei fysieke 'vaardigheden' zoals omrollen, kruipen, staan, lopen, dingen vastpakken, zelf eten, aankleden, noem maar op. Maar ook hun denken wordt gevormd. Ze leren praten (al een wonder op zich) en vormen hun eigen gedachten, gaan 'nee' zeggen en vragen stellen. Ook kinderen hebben 'voedsel' voor hun denken, hun geest, nodig.

Om maar even op dezelfde weg door te gaan: ook kinderen zijn spirituele wezens, ze hebben net als volwassenen honger naar de kennis van hun oorsprong, vragen over de zin van het bestaan, behoefte aan het kennen van de God die hun liefheeft. Als ouders kunnen we onze kinderen dit 'voedsel voor de ziel' niet onthouden.

Het spreekt voor zich dat kinderen dan ook behoefte hebben aan schoonheid en creativiteit. Kinderen zijn ontzettend creatief, de hele dag door. In hun spel, in hun denken, in het maken van tekeningen en knutselwerkjes. Als je ze hun gang laat gaan in een stimulerende en uitdagende omgeving, komt er altijd wat moois uit. En kunnen kinderen ook niet enorm genieten van muziek (ze gaan er haast vanzelf van dansen) en van al het moois wat ze buiten tegenkomen? Bloemen, vogels, insecten, alles is interessant.

Misschien is het wel zo dat je aan een kind kunt zien wat het betekent om mens te zijn. Jezus dringt er zelfs op aan te worden als een kind:

'Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij.' Mat. 19:14.

Volgende keer meer over wat dit betekent voor de opvoeding van en het onderwijs aan onze kinderen.

Advertisements

One comment

  1. mama Veen · · Reply

    lieve Martine,

    Was het maar waar, dat iedereen benieuwd is naar de oorsprong van alle dingen.
    In Nederland merk ik bij b.v. mijn buren niet zoveel van die nieuwsgierigheid. Ze verbouwen hele tuinen tot cleane asfalt plekken, gooien natuur achteloos weg, alsof het niet leeft en geschapen is.
    Maar….ik geniet wel van je spirituele reis en ben ook dankbaar, niet alleeen op dinsdag. liefs, mama Veen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: