Leven en leren (slot)

"Het begin van wijsheid is ontzag voor de HEER" Psalm 111:10

Na alles wat ik de afgelopen tijd heb gelezen over onderwijs, en door de ideeën die ik daarover gevormd heb, zeg ik niet meer zo makkelijk "onze kinderen gaan 'gewoon' naar school". Thuisonderwijs is voor ons een serieuze optie geworden. Omdat we onze kinderen dan het onderwijs kunnen bieden zoals we dat zelf graag zien. Met als basis de kennis van en over God, de schepper van alles. Dat willen we onze kinderen meegeven, dat dit Zijn wereld is, dat het leven alleen al daarom zo rijk en vol en boeiend is. Dat je nooit uitgeleerd bent en dat er zoveel te genieten is. En omdat ze gewoon kind mogen zijn, met veel tijd om te spelen, tijd om buiten te zijn.

Een schooldag op de lagere school hier betekent om half 8 op school zijn, dan om 10 uur een kwartier pauze en dan weer door tot half 2. Per week is er één gymles en elke woensdag is er tijd voor iets anders dan de gewone lessen, zoals schilderen, handvaardigheid, muziek en dergelijke. Alle kinderen gaan in uniform naar school (lange broek, bloesje en stropdas, zwarte dichte schoenen). Op de school waar we zijn gaan kijken zien de klassen er aardig uit, maar het zijn alles bij elkaar toch heel wat uren die een kind zittend in een klaslokaal doorbrengt. Wij eten tussen de middag altijd de warme maaltijd, dat wordt dan dus een late lunch en dan is de middag nog maar kort. Na zo'n lange schooldag kun je weinig meer vragen van een kind, maar ze krijgen ook nog elke dag huiswerk mee. Daar gaat dus al een deel van die kostbare tijd (en energie) in de middag aan op. Als het even kan zouden onze kinderen dan ook nog elke dag, of in elk geval regelmatig, de Nederlandse lessen van de Wereldschool moeten doen. Ik vermoed dat er dan weinig tijd en ruimte overblijft voor andere dingen. En dat hoeft niet erg te zijn, als de school zelf maar genoeg te bieden heeft van dat volle en rijke onderwijs dat ik ze graag mee zou geven.

Het voordeel van school is natuurlijk dat het je heel wat werk uit handen neemt (al blijf je natuurlijk zitten met het huiswerk waar je als ouder bovenop moet zitten, het vroege opstaan, het op tijd klaar zijn voor school, de schoolvergaderingen, etc.). Het lijkt me ook best een opgave om je kinderen altijd thuis te hebben en verantwoordelijk te zijn voor hun onderwijs. En het kan meevallen natuurlijk, die school. Het kan een leuke plek zijn waar onze kinderen het naar hun zin hebben een ook nog goed onderwijs krijgen. Dat weten we niet, omdat we nog geen ervaring hebben met deze school.

Uiteindelijk hebben we daarom het volgende besloten: Leon zal in eerste instantie 'gewoon' naar school gaan (in maart 2011) en halverwege het schooljaar gaan we dan evalueren. Als de school tegen blijkt te vallen en niet aan onze verwachtingen voldoet, of als het duidelijk is dat Leon daar niet op zijn plek is, kunnen we op dat moment besluiten alsnog over te stappen op thuisonderwijs.

Als je het over thuisonderwijs hebt krijg je gegarandeerd veel vragen. Helemaal in Nederland, waar thuisonderwijs erg onbekend is. Met name over de rol van school in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en of het wel mogelijk is je kinderen zelf te onderwijzen. Daar heb ik wel zo mijn ideeën over, maar dat is wellicht iets voor een volgend logje. Ik kan wel vast twee interessante links geven van thuisonderwijzers die een heel aantal vragen beantwoorden:

Hiermee eindigt dus (voorlopig) de serie 'Leven en leren'. (Klik hier als je de andere delen nog eens na wil lezen.) Vragen en reacties zijn overigens van harte welkom, wellicht volgt er dan nog een naschrift ;-).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: