Een jaar met Olivia

Vandaag was het alweer 1 jaar geleden dat Olivia werd geboren. En nu hebben we ineens geen baby meer, maar een klein meisje van één. Malou vond het wel erg spannend – ze dacht dat ze vanmorgen een heel andere Olivia zou aantreffen. Misschien zou ze ineens los kunnen lopen, of praten, of veel groter zijn. Dat bleek allemaal niet het geval, ze was gewoon nog dezelfde Olivia, maar dan precies 1 jaar oud.

Dat moest natuurlijk gevierd worden en dat deden we vanmiddag met een klein feestje voor vrienden en buren. Olivia vond het allemaal wel gezellig. Helaas hebben we niet veel foto’s gemaakt. Wel gefilmd, maar dat laat zich minder makkelijk in een avondje op het internet zetten. Daarom maar even een foto van Olivia toen ze bijna-één-jaar was.

05
Olivia staat al heel stevig, trekt zichzelf op tot staan en gaat weer zitten, loopt langs alles wat ze vast kan houden – maar nog niet los. Ze kruipt nog niet, maar buikschuivend komt ze ook een heel eind. Ze is met de dag handiger en sterker. Praten doet ze ook al een beetje – ze zegt ‘papa’, ‘mama’ (sinds kort!), oh-oh (als iets valt) en iets wat lijkt op een mix van ‘chao’ en ‘doei’ (als iemand weg gaat, of gewoon zomaar, je moet toch wat als je woordenschat nog zo beperkt is). Ook zegt ze broem als ze met een auto’tje speelt. Of met iets anders met wielen, of vleugels.

Olivia houdt heel erg van vogels, wordt ook heel blij van kippen of honden die door de tuin lopen. Van alles wat beweegt eigenlijk wel. Ze houdt ook van mensen, en nog het meest van haar papa en mama en broer en zus. Ook houdt ze nog erg van borstvoeding, al kan ze ander voedsel ook steeds meer waarderen. Slapen doet ze bij voorkeur ‘s ochtends en ‘s nachts, maar de hele nacht doorslapen is nog wat teveel gevraagd. Je moet toch zo nu en dan even checken of mama er nog wel is…

Dus mama is een beetje moe soms ;-). Het is leuk hoor, zo’n meisje van één. Maar het betekent ook dat ik al een heel jaar moeder ben van een baby (en daarvoor al 9 maanden zwanger). En dat is soms hard werken. Ze zeggen dat het na het eerste jaar makkelijker wordt, dus daar houd ik me maar aan vast. Eén ding gaat alvast de goede kant op: Olivia slaapt weer wat eerder op de avond de laatste dagen.

Advertisements

2 comments

 1. gefeliciteerd martine
  voelt wel gek zeker; om niet meer mama van een baby te zijn?
  anna is 8 maanden en deze week ziek geweest; dan voel ik me toch wel erg de bezorgde mama van een klein babietje 😉
  en ja; anna lurkt er ook nog op los; graag 5 xe0 6 keer per dag/nacht
  de anderen stopten er rond 12 maanden vanzelf mee; dan waren ze het zat ofzo. kregen ze alleen s morgens en s avonds nog.
  anna drinkt een dag in de week gekolfde melk; dat gaat aardig
  maar onze andere kinderen moesten erg aan fles / beker / rietjesbeker wennen; dus dat zal deze keer ook wel zo zijn
  er gaat niets boven moedermelk!
  dag! janneke

 2. Ann Wenske · · Reply

  Lieve Martine,

  Erg gefeliciteerd jullie allemaal met de al 1 jarige Olivia. Jullie hebben 3 prachtige kinderen – groot en klein.
  Ik geniet er ook erg van, kinderen te hebben. Het is een energievretende rijkdom. Ik begrijp jou moeheid, ook al slapen die twee van ons al door.
  Veel groeten,
  Ann

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: