Verkiezingen in Peru

Afgelopen zondag was de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Er waren een stuk of vijf kandidaten die ertoe deden. Ollanta Humala vertegenwoordigde het ‘linkse’ veld en de overige vier kandidaten zou je ‘rechts’ kunnen noemen. Dat veel Peruanen een meer linkse koers wel zien zitten bleek wel uit de uitslag: Humala kreeg 32% van de stemmen en stond daarmee op de eerste plaats. Daarna volgde Keiko Fujimori (24%), inderdaad, dochter ván (de meervoudig veroordeelde dictator uit de jaren ’90). Hoe is het mogelijk? Onderstaande cartoon verklaart dit wellicht (links Keiko, rechts haar vader):

Cartoon Republica
Keiko vergelijkt zichzelf met de andere kandidaten en zegt: “Waarom zou je stemmen voor iemand die corrupt is, of voor een ander die heeft gelogen en zijn beloften niet is nagekomen, of voor een buitenlander die zal vluchten aan het eind van zijn regeringsperiode, als mijn vader al deze kwaliteiten in zich heeft en samen met mij zal regeren?”

Het is natuurlijk heel erg, maar ik moet er toch een beetje om lachen. De tweede ronde (over twee maanden) zal nog spannend worden, want er zijn ook heel veel mensen die een linkse regering níet zo zien zitten. Over wat Humala allemaal zal gaan doen als hij eenmaal aan de macht is wordt nu al druk gespeculeerd. Het lijkt kiezen tussen twee kwaden, zoals wel vaker…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: