Alle eer aan het Lam!

Johannes op Patmos kreeg bijzondere dingen te zien. In hoofdstuk 5 van het boek Openbaringen heeft ‘degene die op de troon zit in zijn rechterhand een boekrol die aan beide kanten beschreven is en met zeven zegels verzegeld’ (5:1). Een engel roept: ‘Wie komt het toe de zegels te verbreken en de boekrol te openen?‘(5:2). Maar er is niemand. Niemand in de hemel of op de aarde of onder de aarde kan de boekrol openen. Het doet Johannes verdriet.

Maar dan is daar het lam. Het lam gaat naar degene die op de troon zit en ontvangt de boekrol uit zijn rechterhand. Op dat moment werpen de aanwezigen zich voor het lam neer en ze zingen een nieuw lied:

‘U verdient het om de boekrol te ontvangen en zijn zegels te verbreken. Want u bent geslacht en met uw bloed hebt u voor God mensen gekocht uit alle landen en volken, van elke stam en taal. U hebt voor God uit hen een koninkrijk gevormd en hen tot priesters gemaakt. Zij zullen als koningen heersen op aarde.’ (Openb. 5:9-10)

En dan roepen de engelen, tienduizend maal tienduizenden, duizend maal duizenden engelen:

‘Het lam dat geslacht is, komt alle macht, rijkdom en wijsheid toe, en alle kracht, eer, lof en dank.’ (Openb. 5:12)

Tenslotte doet de hele schepping mee: ‘elk schepsel in de hemel, op aarde, onder de aarde en in de zee, alles en iedereen hoorde ik zeggen:

Aan hem die op de troon zit en aan het lam komen de dank, de eer, de lof en de macht toe, tot in eeuwigheid.’ (Openb. 5:13)

Dáárom stierf Jezus Christus, het lam van God, de leeuw uit de stam van Juda, de telg van David (5:5). Om mensen te verzamelen uit alle landen en volken. En uit hen een koninkrijk te vormen. Een nieuwe wereld, een nieuwe samenleving, een nieuw rijk. Waar wij als priesters en koningen zullen zijn. Nu en in de toekomst. Het is bijna niet te geloven.

En toch geloof ik het. En ik buig me in aanbidding neer (5:14). Alle eer aan het Lam!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: